Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών υποδέχτηκε από 28 Οκτωβρίου έως και 2 Νοεμβρίου 2024, 16 μαθητές και 4 εκπαιδευτικούς από δύο ευρωπαϊκά σχολεία, της Ισπανίας και της Γερμανίας, στο πλαίσιο Προγράμματος Erasmus+ με θέμα :
“Improving our future” by studying & learning about the UN Sustainable Development Goals 7, 9 and 11.
Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας οι μαθητές μας μαζί με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, συμμετείχαν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εργαστήρια, που διοργανώθηκαν στο σχολείο μας από τους εκπαιδευτικούς της Παιδαγωγικής Ομάδας του Προγράμματος. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν χώρους επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, να αποκτήσουν γνώσεις και να μοιραστούν εμπειρίες.
Κύρια θεματική του Προγράμματος ήταν η ενεργοποίηση και συμμετοχή των μαθητών στη δημιουργία ενός μέλλοντος, που να τους ανήκει και στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν αξιοποιώντας την τεχνολογία με σεβασμό στο περιβάλλον. Επικεντρωθήκαν ιδιαίτερα στους Στόχους 7, 9 και 11 των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διερεύνησαν ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, τη βιωσιμότητα των σύγχρονων πόλεων, την ανακύκλωση, τις υποδομές και την καινοτομία.
Την Τρίτη (29/10/2024), πρώτη μέρα του Προγράμματος, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ελένη Χάντζου, με τις Υπεύθυνες του Προγράμματος κ. Βασιλική Ρήγα και κ. Δέσποινα Πλώτα, υποδέχθηκαν στο σχολείο μας τους εταίρους μαθητές και καθηγητές τους και τους ξενάγησαν στους χώρους του. Στη συνέχεια κάθε σχολείο παρουσίασε την πόλη του, θίγοντας παράλληλα σημεία της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα του σχετικά με τους 3 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη (30/10/2024), επισκεφτήκαμε το Σπίτι του Νερού, στην πόλη της Πάτρας, έναν χώρο προσέγγισης της σημασίας της χρήσης του νερού ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πρωτότυπο. Εκεί αρχικά μας υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αικατερίνη Σίμου, η οποία μίλησε στους μαθητές για την αξία της προστασίας του νερού και του περιβάλλοντος γενικότερα. Ύστερα, οι υπεύθυνοι του οργανισμού ενημέρωσαν την ομάδα μας για τον κύκλο του νερού, την αξία του αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνοδεύοντας την παρουσίασή τους με πλούσιο οπτικό υλικό κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Στο τέλος έβαλαν όλους τους μαθητές «στο παιχνίδι» παίζοντας το γνωστό «Φιδάκι» με διαδραστικό και έξυπνο τρόπο.
Την Πέμπτη (31.10.2024) η ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του Erasmus επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιστήμονες από ποικίλους χώρους και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στα αγγλικά, σχετικές με την ενέργεια. Σε κάθε τμήμα μετά την εισήγηση, ακολούθησαν ερωτήσεις και εποικοδομητικός διάλογος .
Αρχικά, στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρακολούθησαν τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος κ. Χριστάνη σχετικά με τις ανανεώσιμες και τις συμβατικές πηγές ενέργειας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, και ενημερώθηκαν για την πυρηνική σύντηξη.
Έπειτα, στο Τμήμα Φυσικής παρακολούθησαν την διάλεξη του καθηγητή Καζαντζίδη Α. και Επικ. Καθηγητή Συρροκώστα Γ. όπου οι μαθητές πληροφορήθηκαν τους τρόπους με τους οποίους η ηλιακή ενέργεια μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμη κατά τον βέλτιστο τρόπο. Τέλος, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών παρακολούθησαν διάλεξη του καθηγητή Δήμα Αθ. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιωσιμότητά τους .
Την τελευταία μέρα του Προγράμματος (1.11.2024) στο σχολείο μας δεχτήκαμε τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίωνα Ζαΐμη. Κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν «Η μετάβαση σε καθαρή ενέργεια και οι παράγοντες που την επηρεάζουν» γεννώντας πλήθος ερωτήσεων από τους μαθητές και τους εταίρους εκπαιδευτικούς για τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες που επιδρούν στη προσπάθεια δημιουργίας ενός «καθαρού» μέλλοντος σε ενεργειακό επίπεδο.
Το Πρόγραμμα έκλεισε με ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ζωντανό Debate, ανάμεσα στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και στις καθαρές μορφές, όπου οι ομάδες διαξίφισαν με τα επιχειρήματά τους αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος για τις σύγχρονες κοινωνίες.
Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διοργανώθηκαν επίσης επισκέψεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπου οι εταίροι μας ήρθαν σε επαφή με την ελληνική ιστορία και κουλτούρα.
Μετά την επίσκεψή μας στο Σπίτι του Νερού κινηθήκαμε στους δρόμους της Άνω Πόλης με σκοπό τη γνωριμία τους με την πόλη μας. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολιτιστικού περιπάτου οι εταίροι μας, απόλαυσαν τα αναπαλαιωμένα εντυπωσιακά αρχοντικά της Άνω Πόλης, αλλά και το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο, του οποίου πληροφορήθηκαν την ιστορία.
Το Σάββατο (2/11/2024) οι μαθητές της Ισπανίας και της Γερμανίας συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους καθηγητές τους ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, θαύμασαν τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου και δοκίμασαν τις τοπικές συνταγές, ολοκληρώνοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις την επίσκεψή τους στη χώρα μας.
Το Πρόγραμμα γίνεται σε συνέχεια της επίσκεψης του σχολείου μας στην Ταραγόνα της Ισπανίας, τον φετινό Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση εκ νέου των εταίρων στη Γερμανία, την άνοιξη του 2025.
Εκτός των Υπευθύνων εκπαιδευτικών στο Πρόγραμμα συμμετείχε η Παιδαγωγική Ομάδα του Σχολείου μας, και ιδιαίτερα ο Υποδιευθυντής κ. Πέτρος Σταυρόπουλος, ΠΕ 86, η κ. Αναστασία Πότου, ΠΕ02, η κ. Καλλιφρόνη Αβραμίδου, ΠΕ02, η κ. Ευσταθία Δημητροπούλου,ΠΕ02, η κ. Μαίρη Ρεντζή, ΠΕ06, η κ. Ελευθερία Τζελάτη, ΠΕ04.01, η κ. Κωνσταντίνα Μαραζιώτη, ΠΕ04.04, ο κ. Ευστράτιος Μαρίνος, ΠΕ83.