Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Σικελία- Απρίλιος 2024

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στην Σικελία- Απρίλιος 2024

Μια ξεχωριστή πρόσκληση συνεργασίας, από το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Κλασικού Λυκείου «Vittorio Emanuele II», στο Παλέρμο της Σικελίας και της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «ΤΡΙΝΑΚΡΙΑ», έδωσε την ευκαιρία στη Χορωδία του Πειραματικού Γυμνασίου Παν/μίου Πατρών να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στη Σικελία από 21 έως 26 Απριλίου 2024.

Συγκεκριμένα, σαράντα πέντε μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας, με τη συνοδεία πέντε εκπαιδευτικών (κ. Ν. Αβραμίδου , κ. Ιωάννα Μιντιλογλίτη, μουσικό – υπεύθυνη Χορωδίας, κ. Παν. Τζήκα, κ. Πέτρο Σταυρόπουλο και κ. Ι. Χαρδαλούπα) επισκέφθηκαν αρχικά το σχολείο στο Παλέρμο, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Τσολάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, & η Διευθύντρια του σχολείου. Ο κ. Τσολάκης μίλησε για την έντονη και συνεχή παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας σε πολιτιστικά δρώμενα τόσο στη Σικελία όσο και στην Ελλάδα, αλλά και για τον αγώνα τους να διατηρηθεί η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας εκεί. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στη συνέχεια στους χώρους του σχολείου, παρακολούθησαν μάθημα διδασκαλίας αρχαίων Ελληνικών σε μη Έλληνες συνομήλικούς τους, ενώ παρουσίασαν τραγούδια στα Ελληνικά, στα Ιταλικά, στην διάλεκτο της Μεγάλης Ελλάδας & χόρεψαν ελληνικούς χορούς.

Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στην πόλη και τα ιστορικά μνημεία τόσο του Παλέρμο όσο και των γύρω περιοχών (Μοναστήρι Μονρεάλε, ξακουστό για τα βυζαντινά ψηφιδωτά του και μνημείο Κληρονομιάς της UNESCO, Τσεφαλού κλπ).

Τις επόμενες μέρες, με τη συνοδεία της ακούραστης ελληνίδας αρχαιολόγου -ξεναγού μας, κ. Βασιλικής Βουρνά, η ομάδα μας περιηγήθηκε οδικώς σε ολόκληρη τη Σικελία.

Κατά μία ευτυχή συγκυρία, η επίσκεψή μας στα αρχαία Λατομεία των Συρακουσών συνέπεσε με Εθνική Εορτή – αργία των Ιταλών. Μέσα στα Λατομεία, συναντήθηκαν πολλά ιταλικά σχολεία και η επιβλητική ατμόσφαιρα καθώς και η έμπνευση στιγμής έδωσε στη Χορωδία μας το έναυσμα να τραγουδήσει το ιταλικό επαναστατικό τραγούδι «Bella Ciao» φόρο τιμής για τους 7.000 Αθηναίους που έχασαν τη ζωή τους εκεί μέσα κατά τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού πολέμου (415-413 π.Χ., Θουκυδίδης) αλλά και για τους Ιταλούς αγωνιστές της ελευθερίας (νεότερη ιστορία της χώρας). Το τραγούδι, με όλα τα «ηχητικά εφέ» που προκαλεί ο συγκεκριμένος χώρος, αντήχησε πέρα από τα σπήλαια του λόφου και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Τις δύο τελευταίες μέρες, η μετακίνηση – παραμονή της ομάδας στο Νότο διευκόλυνε την ξενάγηση και στην άλλη πλευρά του νησιού, όπου θαυμάσαμε πόλεις με έντονη την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία του Μπαρόκ, όπως η Κατάνια, η Ταορμίνα, η Ορτυγία, με εντυπωσιακούς ναούς βυζαντινής τέχνης, αρχαία θέατρα των πλούσιων ελληνικών αποικιών του Β′ ελληνικού αποικισμού (8οςαι. π.Χ.), την πατρίδα του Αρχιμήδη και ποικίλα μνημεία – κατάλοιπα της ελληνικής παράδοσης συνδεδεμένα μέσω της  επιβίωσης μύθων και ονομάτων.

Συνδυάζοντας το «ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ», βασική αρχή για κάθε μετακίνηση του Σχολείου μας, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την καθημερινότητα μιας Μεσογειακής χώρας, να παρατηρήσουν το φυσικό τοπίο και την αρχιτεκτονική της, να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις, να συγκρίνουν και να προβληματιστούν.

Phone: 2610431950
Fax: 2610429426
Πανεπιστημιούπολη, Ρίο, Πάτρα
Σολωμού & Μαγούλας