ERASMUS με(τά) την πανδημία: Στο Βερολίνο Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΓΠΠ) για επιμόρφωση με πρόγραμμα Erasmus+

ERASMUS με(τά) την πανδημία: Στο Βερολίνο Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΓΠΠ) για επιμόρφωση με πρόγραμμα Erasmus+

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια συναντήθηκαν πάλι οι εταίροι του προγράμματος Erasmus+ «KULTURKIOSK GOES FESTIVAL» στο Βερολίνο από 4 έως 9 Σεπτεμβρίου 2021, για να επιμορφωθούν πάνω σε θέματα ψηφιακής αφήγησης και χρήσης εφαρμογών δημιουργίας βίντεο. Θεματική του έργου είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και συμμετέχουν Σχολεία, Γερμανία (Βερολίνο και Hindelsheim), Αυστρία (Graz), Ιταλία (Napoli και Taormina), Γαλλία (Ile de la Reunion) και Φιλανδία (Helsinki). 

Εκτός από τις ομορφιές της ιστορικής πόλης του Βερολίνου, όπου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή διεξάγονταν το «Φεστιβάλ του Φωτός» (Festival of Lights), ο Δ/ντής του ΠΓΠΠ κ. Βασίλειος Σχοινάς μαζί με τις εκπαιδευτικούς Ιωάννα Χαρδαλούπα, Κατερίνα Πλακούδα και Παρασκευή Πούλου, στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης μετέβησαν στην πόλη Βιτεμβέργη (Wittenberg). Εκεί  ξεναγήθηκαν από μία μαθήτρια της Β’ Λυκείου στο Σχολείο Hundertwasser, ένα πολύ ιδιαίτερο σχολείο που φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του γνωστού Αυστριακού αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη Hundertwasser. Είναι ένα σχολείο – έμπνευση για το πόσο δημιουργική μπορεί να γίνει η φαντασία των παιδιών, όταν γονείς και εκπαιδευτικοί τα εμπιστευθούν. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (1989) οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου απεύθυναν ένα γράμμα στον αρχιτέκτονα ζητώντας του να αναλάβει την εξωτερική αναμόρφωση του Σχολείου. Ο Hundertwasser  ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά τους κι έστειλε σχέδια/προτάσεις, για να «αναμορφώσουν» το Σχολείο τους. Συνέχεια είχε το ιστορικό κέντρο της Βιτεμβέργης, την πόλη όπου κήρυξε ο Λούθηρος (Lutherstadt) και ξεκίνησε τον προτεσταντισμό. Ακολούθησε επίσκεψη στο σπίτι του Λούθηρου, την εκκλησία που τελούσε λειτουργίες και την πύλη του κάστρου, όπου θυροκόλλησε τις 95 θέσεις του.

Στη συνέχεια, μέσα σε κλίμα συγκίνησης οι εταίροι αντάλλαξαν σκέψεις και εμπειρίες από τη διάρκεια του εγκλεισμού στις χώρες και τα σχολεία τους, λόγω της πανδημίας, ενώ παράλληλα διερεύνησαν διεξοδικά τις συνθήκες, στις οποίες θα μπορέσουν να διεξαχθούν οι ανταλλαγές, ώστε να επανεκκινήσει το πρόγραμμα. Ακολούθησαν δύο μέρες με επιμόρφωση στις εφαρμογές Spark Adobe Video, Mysimpleshow και Wakelet από την κ. Ιωάννα Χαρδαλούπα.

Η πολύτιμη αυτή συνάντηση έκλεισε με την ευχή οι συνθήκες να επιτρέψουν να συναντηθούν οι εταίροι  τον Νοέμβριο με μαθητές στην Σικελία/Ταορμίνα!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Phone: 2610431950
Fax: 2610429426
Πανεπιστημιούπολη, Ρίο, Πάτρα
Σολωμού & Μαγούλας