Έναρξη του έργου Erasmus+KA229 Kulturkiosk goes Festival στην πόλη Γκράτς της Αυστρίας (08- 15.11.2019)

Έναρξη του έργου Erasmus+KA229 Kulturkiosk goes Festival στην πόλη Γκράτς της Αυστρίας (08- 15.11.2019)

Η εναρκτήρια συνάντηση όλων των εταιρικών Σχολείων τα είχε όλα: χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ θερμή υποδοχή, καλό φαγητό, χορό, σεμινάρια σκηνοθεσίας/δημιουργίας βίντεο, αλλά και καθυστερήσεις στην άφιξη Σχολείων λόγω απεργίας προσωπικού εδάφους κάποιων αεροπορικών εταιριών. 

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών παρευρέθηκε σ’ αυτήν την συνάντηση με 5 μαθητές/τριες και δύο συνοδούς καθηγητές, την κ. Ι. Χαρδαλούπα και Α. Πλακούδα. Αμέσως μετά την παρουσίαση των Σχολίων στο χώρο του Bundesgymnasium Rein, που βρίσκεται 30 λεπτά με το λεωφορείο έξω από το Γκράτς, ξεκίνησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια, αφού χωρίστηκαν οι μαθητές/τριες σε 3 ομάδες για κάθε μία από τις δύο θεματικές: Βιεννέζικο Βάλς και άλογα Lipizzaner. Έχοντας κάθε ομάδα κατά νου την θεματική της, ασχολήθηκε με την θεωρία της δημιουργίας ενός βίντεο, καθοδηγούμενοι από δύο έμπειρους στο είδος εκπαιδευτικούς. Μετά το θεωρητικό μέρος, τους παρουσιάστηκε το ελεύθερο λογισμικό DaVinci. Ασχολήθηκαν με τον συντονισμό ήχου, εικόνας και την επεξεργασία αυτών για καλύτερη χρήση τους στο βίντεο.

Την επόμενη μέρα, οι ομάδες αναλόγως την θεματική τους, είτε παρέμειναν στο χώρο του Σχολείου και διδάχθηκαν τα μυστικά του Βάλς, είτε μετακινήθηκαν στους στάβλους Piber, όπου εκτρέφονται άλογα Lippizaner. Και στις δύο περιπτώσεις οι μαθητές βιντεοσκοπούσαν, έβγαζαν φωτογραφίες και πήραν συνέντευξη από τα άτομα που συνάντησαν. Έτσι μαζεύτηκε το πρώτο ανεπεξέργαστο κι ακατέργαστο υλικό για την δημιουργία των βίντεο.

Τις επόμενες δύο μέρες οι μαθητές/τριες τις αφιέρωσαν στο μοντάζ και δημιουργία των βίντεο με τις δύο μεγάλες θεματικές. Βέβαια, δεν παραλείψαμε την μία μέρα να επισκεφτούμε όλοι τον δήμαρχο της περιοχής Gratwein-Straßengel και την άλλη την Σοκολατοβιομηχανία Zotter. Με αυτόν τον τρόπο «ελαφρύνθηκε» κάπως το βαρύ πρόγραμμα δημιουργικής εργασίας των μαθητών/τριων.

Το πρωί της τελευταίας μέρας, ξεναγήθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες στην παλιά πόλη του Γκράτς, ανακαλύπτοντάς την μέσα από ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Το μεσημέρι βρεθήκαμε όλοι στο χώρο του Σχολείου, όπου όλες σχεδόν οι ομάδες έκαναν κάποιες μικρές διορθώσεις/αλλαγές στο βίντεο που δημιούργησαν. Νωρίς το απόγευμα γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και τον Δήμαρχο. Έγινε μία πολύ ζεστή αποχαιρετιστήρια γιορτή. Μαθητές – αλλά και γονείς κι εκπαιδευτικοί – εμφανίστηκαν με Tracht (παραδοσιακή φορεσιά) και χόρεψαν αργότερα με αυτήν! Παρουσιάστηκαν όλα τα βίντεο, αξιολογήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές κι επέλεξαν μόνοι τους τους μαθητές/τριες που εργάστηκαν κατ’ αυτούς περισσότερο συνεισφέροντάς στην δημιουργία του βίντεο τους. Αυτοί έλαβαν ένα μικρό αναμνηστικό για να τους θυμίζει το επίτευγμά τους. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και οι δύο Ελληνίδες μαθήτριες!

Το όλο συμβάν έληξε με την αξιολόγηση της συνάντησης μέσω ερωτήσεων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Mentimeter. Κατόπιν ακολούθησε ένα ελαφρύ γεύμα και χορός για να αποχαιρετιστούν έτσι οι μαθητές/τριες.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Phone: 2610431950
Fax: 2610429426
Πανεπιστημιούπολη, Ρίο, Πάτρα
Σολωμού & Μαγούλας