Επίσκεψη ομάδας μαθητών κι εκπαιδευτικών του ΠΓΠΠ στο Ελσίνκι με πρόγραμμα Erasmus+ KA229

Επίσκεψη ομάδας μαθητών κι εκπαιδευτικών του ΠΓΠΠ στο Ελσίνκι με πρόγραμμα Erasmus+ KA229

Από 29 Απρίλιου έως 6 Μαΐου 2022 τρεις εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας (Χαρδαλούπα Ι., Πούλου Π., Πότου Α.) μαζί με 10 μαθητές από την Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν το Ελσίνκι στο πλαίσιο του έργου Erasmus+KA229 “Kulturkiosk goes Festival”. Ήταν η τελευταία μετακίνηση του έργου και η πόλης, το Ελσίνκι, τους υποδέχτηκε με κρύο και χιόνι.

Το πρωί του Σαββάτου χρησιμοποιήθηκε για να γνωρίσουν όλοι οι συμμετέχοντες την πόλη. Οι οικοδεσπότες είχαν ετοιμάσει φύλλα εργασίας στα Γερμανικά και στα Αγγλικά. Υπήρχαν 9 μέρη/τοποθεσίες που έπρεπε να ανακαλυφτούν. Στην εξερεύνηση αυτή συμμετείχαν και όλοι οι εκπαιδευτικοί!

Το Σαββατοκύριακο είχαν όλοι την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης για το Vappuaatto και την πρώτη Μαΐου, οι οποίες ήταν υπέροχες. Οι μαθητές πέρασαν αυτό το ξεχωριστό Σαββατοκύριακο μαζί με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν. Όλοι αναφέρθηκαν αργότερα σε ωραίες εμπειρίες όπως οικογενειακές γιορτές ή εκδρομές.

Η Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις των σχολείων. Ο υποδιευθυντής κ. Altti Pikkarainen καλωσόρισε όλους τους επισκέπτες. Υπήρχε επίσης η ευκαιρία για τους καθηγητές να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα (job shadowing) στο φιλανδικό Σχολείο. Μετά το μεσημεριανό γεύμα στο σχολείο παρακολούθησαν όλοι μια πολύ κατατοπιστική διάλεξη για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO». Τονίστηκε η σημασία του έργου για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες επιλέγοντας ως θέμα: «Η κουλτούρα της σάουνας»  ή «το δικαίωμα της δημόσιας πρόσβασης».

Πριν ξεκινήσουν οι ομάδες τις εργασίες τους, ενημερωθήκαμε ότι οι Φινλανδοί εκπαιδευτικοί θα απεργούσαν την επόμενη μέρα! Αυτό είχε να συμβεί από το 1984.

Την Τρίτη 3 Μαΐου 2022, απεργοί δάσκαλοι είχαν στηθεί μπροστά στην είσοδο του σχολείου και μας χαιρέτησαν. Οι μαθητές με ειδικά εκπαιδευμένα άτομα εξερεύνησαν το δάσος κοντά στο σχολείο. Έδειξαν στις ομάδες τι σημαίνει το δικαίωμα του καθενός, π.χ. τι επιτρέπεται στο δάσος, πώς να ανάβει κάποιος φωτιά ή πώς να χτίζει ένα καταφύγιο. Όλοι οι μαθητές βιντεοσκοπούσαν και φωτογράφιζαν επιμελώς. Μετά το μεσημεριανό γεύμα ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε «την κουλτούρα της σάουνας». Οι περισσότεροι δοκίμασαν τη σάουνα και μετά δροσίστηκαν στο κρύο νερό της Βαλτικής Θάλασσας!

Την επόμενη μέρα οι μαθητές δούλεψαν στο σχολείο, προετοιμάζοντας τα βίντεο.

Τέλος, την Πέμπτη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εργασίας των ομάδων. Κάθε ομάδα βαθμολόγησε κάθε βίντεο χρησιμοποιώντας μια φόρμα αξιολόγησης που δημιουργήθηκε σε προηγούμενη συνάντηση. Νικητές ήταν οι ομάδες 1 και 5.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα πραγματοποιήθηκε ταξίδι με ιστιοπλοΐα διάρκειας 3 ωρών! Ήταν μια μοναδική εμπειρία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Έτσι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έργου, αλλά ταυτόχρονα και το έργο Erasmus+. Οι μαθητές δεν ήθελαν να πουν αντίο και άρχισαν να χορεύουν. Ξεκίνησαν στο πλοίο και μετά συνέχισαν στην προβλήτα μπροστά από το πλοίο! Όλα όμως έχουν ένα τέλος.

Το ταξίδι της επιστροφής ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 και μαζί του επανεμφανίστηκε η αίσθηση της «επιστροφής στην πραγματικότητα»!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Phone: 2610431950
Fax: 2610429426
Πανεπιστημιούπολη, Ρίο, Πάτρα
Σολωμού & Μαγούλας