Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών υποδέχτηκε από 01. έως 08. Δεκεμβρίου 2021 τους Ευρωπαίους εταίρους του από το έργο “Kulturkiosk goes Festival”. Για άλλη μια φορά όμως, η Πανδημία στέρησε στους εταίρους μας από την Γερμανία (Βερολίνο) και την Φινλανδία (Ελσίνκι) τη χαρά να συνευρεθούμε πάλι όλοι μαζί. Αιτία γι’ αυτό στάθηκαν οι κανονισμοί για το Covid-19 της χώρας τους.
Την Πέμπτη, 02.12.2021, μετά το θερμό καλωσόρισμα στο Σχολείο μας, ξεκίνησε η παρουσίαση των τεσσάρων Σχολείων από Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία κι Ελλάδα.
Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός, ότι μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες φοιτούν πια στο Λύκειο (ΠΛΠΠ), αλλά ξεκινήσαμε μαζί τους κατά το σχολ. έτος 2019-2020 το έργο αυτό, παρευρέθηκαν στην έναρξη του έργου, τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και χορεύοντας 3 ρεμπέτικα τραγούδια. Το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ήταν ένα από τα θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με το οποίο ασχοληθήκαμε από την αρχή του έργου. Μία μαθήτρια του Λυκείου παρουσίασε ενημερωτικά στοιχεία σχετικά με το Ρεμπέτικο τραγούδι κι άλλοι δύο μαθητές Λυκείου εξήγησαν στους ξένους μας την «Ολυμπιακή Εκεχειρία»! Ήταν μια μικρή εισαγωγή για την επίσκεψη μας στην Αρχαία Ολυμπία. Την επίβλεψη και καθοδήγηση για τα ανωτέρω δρώμενα είχαν οι καθηγήτριες κ. Μιντιλογλίτη Ι. και Χαρδαλούπα Ι.
Μία ομάδα μαθητών του Γυμνασίου υπό την επίβλεψη του κ. Σταυρόπουλου Π. παρουσίασαν με την βοήθεια Ρομπότ και προγραμματισμού (Scratch) κάποια Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς σ’ ένα χάρτινο ταμπλό. Αυτοί που το δοκίμασαν, άκουγαν πρώτα την περιγραφή του Μνημείου κι έπειτα έπρεπε να «προγραμματίσουν» το ρομπότ, για να πάρει την σωστή κατεύθυνση για το Μνημείο πάνω στο ταμπλό.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα ακολούθησε επιμόρφωση σε όλους τους παρευρισκόμενους από 3 μαθητές του Γυμνασίου για το πως δημιουργείς βίντεο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Adobe Spark Video.
Λόγω της συνεχιζόμενης βροχής δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την «Λαμπαδηδρομία» του έργου στο Σχολείο μας.
Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε την Αρχαία Ολυμπία, ξεναγηθήκαμε στο Στάδιο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Όταν φτάσαμε στην Αρχαία Ολυμπία έβρεχε καταρρακτωδώς και η ξεναγός μας ήταν αρκετά προβληματισμένη για το πως θα συνεχίζονταν η περιήγηση μας. Όμως καθώς πλησιάζαμε το Στάδιο, σταμάτησε η βροχή και διαφάνηκε ένας λαμπερός ήλιος. Έτσι μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τον κλασσικό αγώνα δρόμου! Νικητής ήταν ένας μαθητής από την Γαλλία, ο οποίος έλαβα το δάφνινο στεφάνι της νίκης από έναν Έλληνα μαθητή και του παραδόθηκε η Δάδα, την οποία είχαν κατασκευάσει μαθητές μας υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας των Καλλιτεχνικών του Σχολείου μας, κ. Αβραμοπούλου Α. Μετά το μεσημεριανό επιστρέψαμε στην Πάτρα.
Το Σάββατο κατευθυνθήκαμε προς την Χαλανδρίτσα, όπου σ’ ένα αγρόκτημα έγινε η «μύηση» της ομάδας στα μυστικά παρασκευής ψωμιού και Πίτας! Όλοι λάβαμε από μια ποδιά για να μην λερωθούμε και ξεκίνησε η παρασκευή πρώτα ψωμιού κι ακολούθως Χορτόπιτας! Ο ιδιοκτήτης παρουσίαζε ένα-ένα τα συστατικά/υλικά στους/στις μαθητές/τριες καθώς και τι πρέπει να προσέξουν για να έχουν ένα ωραίο κι επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το μεσημεριανό γεύμα αποτελούνταν από σπιτικά προϊόντα, αλλά και προϊόντα που ετοίμασαν οι μαθητές (ψωμί & χορτόπιτα).
Παρότι έβρεχε μετά το φαγητό, δεν άργησε να φανεί ο ήλιος κι έτσι να μπορέσουν οι μαθητές/τριες να παίξουν ποδόσφαιρο, να κάνουν ιππασία αλλά και να δοκιμάσουν τοξοβολία και αεροβόλο όπλο.
Με πολύ δυσκολία φύγαμε από το αγρόκτημα!
Την Κυριακή οι μαθητές/τριες ήταν με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε μία επιμόρφωση.
Την Δευτέρα, 06.12.2021, επιθυμούσαμε να υλοποιήσουμε την Λαμπαδηδρομία στο Σχολείο μας, αλλά ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός μας! Έτσι, κάθε μαθητής/τρια έλαβε μία σημαία ενός εκ των 6 χωρών που συμμετέχουν στο έργο, την κόλλησε πάνω στο λευκό μπλουζάκι του κι άρχισε η εργασία στις διεθνείς ομάδες. Οι μαθητές/τριες άρχισαν να επεξεργάζονται τα βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει, να ερευνούν και να καταγράφουν δεδομένα και πληροφορίες στις 6 ομάδες τους σχετικά με τα 2 διαφορετικά θέματα: «Ολυμπιακή Εκεχειρία» και «Παρασκευή Πίτας».
Την Τρίτη, 07.12.2021, ενώ οι ομάδες βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας των βίντεο τους, συνεδρίασαν οι Συντονιστές των κρατών, έχοντας και την διαδικτυακή συμμετοχή των Συντονιστών της Γερμανίας και της Φινλανδίας. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα, αλλά και να παρθούν αποφάσεις για δράσεις και την περαιτέρω υλοποίηση του έργου. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τα βίντεο των μαθητών/τριών, αυτά παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια, για να αποφασίσει (συζητήσει κι αξιολογήσει) κάθε ομάδα ποιο βίντεο της αρέσει περισσότερο. Βραβεύτηκε το καλύτερο βίντεο, που επέλεξαν οι μαθητές/τριες, και η εκδήλωση έκλεισε με την Χορωδία του Σχολείου μας, υπό την διεύθυνση της κ. Μιντιλογλίτη Ι., να τραγουδά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Με τις ευχαριστίες κι ευχές του Δ/ντή του Σχολείου μας, κ. Σχοινά Β., έληξε κι αυτή η συνάντηση!
Visit PGPP_12.2021 από Johanna Chardaloupa
Add Comment