Το Erasmus έργο Kulturkiosk goes Festival πηγαίνει Σικελία!

Το Erasmus έργο  Kulturkiosk goes Festival  πηγαίνει Σικελία!

Από 12. έως 19 Νοεμβρίου 2021 βρέθηκαν μετά από ενάμιση χρόνο όλοι οι εταίροι του έργου δια ζώσης στην όμορφη Ταορμίνα, στη Σικελία, για να ανακαλύψουν όλοι μαζί την άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της περιοχής.

Η «ελληνική ομάδα» αποτελούμενη από 8 μαθητές/τριες και 3 συνοδούς καθηγητές (Χαρδαλούπα Ι., Μιντιλογλίτη Ι., Σταυρόπουλος Π.) έφτασαν στο αεροδρόμιο της Κατάνια σχεδόν μαζί με την ομάδα από την Γαλλία κι έτσι κατευθύνθηκαν από κοινού προς την Ταορμίνα.

Το Σάββατο, μετά την πρώτη γνωριμία των μαθητών/τριων και την επίσκεψή μας στην πόλη της Κατάνια, ξεκίνησε το πρώτο workshop με θέμα το Teatro dei Pupi, τις σικελικές μαριονέτες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτήν την παλιά σικελική παράδοση, το θέατρο με τις μαριονέτες, αλλά να δουν και πως κινούνται πίσω από την σκηνή. Όλοι τραβούσαν βίντεο, αποτύπωναν τις εντυπώσεις τους σε εικόνες και μάζευαν πληροφορίες.

Την Κυριακή, οι περισσότεροι μαθητές την πέρασαν μαζί με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν. Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στην πόλη Ragusa, η οποία αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Λόγω μιας μεγάλης ζημιάς στο λεωφορείο που μας μετέφερε, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την ξενάγηση κι επιμόρφωση στην πόλη Ragusa αργά το απόγευμα.

Την Δευτέρα είχαμε το καλωσόρισμα στο Σχολείο με παραδοσιακή σικελική μουσική και χορό. Μετά από μια μικρή εισαγωγή στο θέμα, οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες.

Το δεύτερο workshop είχε ως θέμα την Μεσογειακή Διατροφή. Επισκεφτήκαμε ένα ελαιοτριβείο κι ένα αγρόκτημα, όπου μας παρουσιάστηκε η διαδικασία παραγωγής ελαίου αλλά συγκομιδής των ελαιών. Παρουσιάστηκε και δοκιμάστηκε επίσης από τους/τις μαθητές/τριες  ο σικελικός τρόπος παρασκευής ζυμαρικών.

Την Τετάρτη οι ομάδες μάζευαν, αξιολογούσαν τις εικόνες, τα βίντεο που είχε καταγράψει ο/η καθένας/μία για το θέμα τους, έγραψαν συνοδευτικό κείμενο, το ηχογράφησαν κι ετοίμασαν το δικό τους τελικό προϊόν, δηλ. μικρά βίντεο για ένα από τα δύο θέματα.

Την Πέμπτη, αφού έγιναν οι τελικές διορθώσεις, αλλαγές στο βίντεο κάθε ομάδας και πριν γίνει η τελική παρουσίαση όλων των έργων, απολαύσαμε ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο επιμελήθηκαν οι μαθητές/τριες του Τουριστικού τμήματος του Σχολείου. Οι μαθητές/τριες παρασκεύασαν το γεύμα ειδικά για εμάς, μας σέρβιραν και μας περιποιήθηκαν. Το λουκούλλειο γεύμα ολοκληρώθηκε με μία “Kulturkiosk”-τούρτα!

Μετά το γεύμα είχαν σειρά οι παρουσιάσεις των βίντεο από κάθε ομάδα και η επιλογή – από τις ομάδες – του καλύτερου βίντεο! 

Το απόγευμα ήταν λίγο «θλιμμένο» μιας κι όλοι ετοιμάζονταν για το ταξίδι της επιστροφής!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Phone: 2610431950
Fax: 2610429426
Πανεπιστημιούπολη, Ρίο, Πάτρα
Σολωμού & Μαγούλας