Υλοποίηση προγραμμάτων Erasmus+ εν καιρώ πανδημίας

Υλοποίηση προγραμμάτων Erasmus+ εν καιρώ πανδημίας

Η περίπτωση του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΓΠΠ)

Το Erasmus+ πρόγραμμα «AVE-Ausgewähltes Virtuelles Europa – Επιλεγμένη Εικονική Ευρώπη», 2018-2020/21, που υλοποιείται στο ΠΓΠΠ, κατάφερε να πραγματοποιήσει την 4η και τελευταία συνάντηση όλων των εταίρων εξ ολοκλήρου διαδικτυακά! 

Η δια ζώσης συνάντηση είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα τέλη Μαρτίου 2020 στην Εσθονία. Εκεί επρόκειτο  να βρεθούν όλα τα συνεργαζόμενα Σχολεία (Vienna Business School-HAK/HAS Mödling/Αυστρία – συντονιστικό, Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών/Ελλάδα, IISS ”Salvatore Pugliatti” Ταορμίνα/Ιταλία, Põlva Gümnaasium/Εσθονία), όμως λόγω της πανδημίας ακυρώθηκε η συνάντηση. Αλλά ό,τι δεν έγινε δια ζώσης υλοποιήθηκε 1 χρόνο μετά εξ αποστάσεως. Ήταν επιθυμία και των τεσσάρων συντονιστών να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το έργο. Με οργάνωση, συντονισμό των ενεργειών τους και πολλές εργατοώρες εργασιών/συνεννοήσεων/διασκέψεων, η επιθυμία των Συντονιστριών πραγματοποιήθηκε. Η τελευταία συνάντηση υλοποιήθηκε από 15 Φεβρουαρίου έως 16 Μαρτίου 2021. 

Η «πρόβα generale» έγινε στις 9 Φεβρουαρίου 2021, όταν όλα τα εταιρικά Σχολεία συνδέθηκαν στην πλατφόρμα MS Teams του συντονιστικού Σχολείου της Αυστρίας για τον εορτασμό του «Safer Internet Day 2021».

Ακολούθησε μια ασύγχρονη εβδομάδα επικοινωνίας (15.-19.02.2012), όπου όλοι οι συμμετέχοντες στο έργο μαθητές/τριες παρουσίασαν τον εαυτό τους στο Forum του Twinspace, την πλατφόρμα των έργων eTwinning, μιας και το έργο έχει καταχωρηθεί και ως έργο eTwinning.

Στις 25.02.2021 είχαμε την 1η μας ζωντανή εξ αποστάσεως συνάντηση των μαθητών/τριων και των τεσσάρων συνεργαζόμενων Σχολείων. Θέμα της συνάντησης: Γνωρίζουμε την Εσθονία. Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν από την συντονίστρια της Εσθονίας σε τέσσερις μικτές ομάδες, όπου και παρέμειναν μέχρι το τέλος αυτής της συνάντησης. Σε κάθε ομάδα είχαν δοθεί ψηφιακές πηγές και μέσα από συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων κατέληξαν να γράψουν τις δικές τους εντυπώσεις σε συνεργατική παρουσίαση (Google Slides).

Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες μιας ζωντανής εξ αποστάσεως συνάντησης χρησιμοποιήθηκαν πολλές και διαφορετικές διαδικτυακές εφαρμογές, ξεκινώντας από τον τρόπο επικοινωνίας/συνεργασίας μας. Τα μέλη της κάθε ομάδας (η Α, η Β, η Γ και η Δ) συναντιόνταν διαδικτυακά σε διαφορετικές πλατφόρμες: η Α ομάδα Microsoft Teams, η Β ομάδα Webex, η Γ ομάδα Google Meet και η Δ ομάδα Zoom.

Στις 02.03.2021 είχαμε την 2η μας ζωντανή εξ αποστάσεως συνάντηση των μαθητών/τριών και των τεσσάρων συνεργαζόμενων Σχολείων. Θέμα της συνάντησης: Γνωρίζουμε τα συνεργαζόμενα Σχολεία. Οι μαθητές/τριες χωρισμένοι πάλι σε τέσσερις μικτές ομάδες απάντησαν σε ερωτήσεις που βρίσκονταν στο Forum του Twinspace συνομιλώντας στο chat που υπάρχει εκεί μέσα. Ρωτούσαν τους συνομήλικους τους κι απαντούσαν στις δικές τους ερωτήσεις. Τις απαντήσεις τις έγραφε κάθε ομάδα σ’ ένα συνεργατικό έγγραφο word.

Η επίσημη έναρξη της διαδικτυακής συνάντησης έγινε την Τρίτη, 09.03.2021, όπου, μεταξύ άλλων, απεύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό οι Διευθυντές όλων των συμμετεχόντων στο έργο Σχολείων. Ο Δ/ντής του ΠΓΠΠ, κ. Βασίλειος Σχοινάς, χαιρέτησε τόσο στην έναρξη της συνάντησης όσο και στην λήξη της.

Την Τετάρτη, 10.03.2021, η ζωντανή εξ αποστάσεως συνάντηση των μαθητών/τριων και των τεσσάρων συνεργαζόμενων Σχολείων είχε ως θέμα το Εκπαιδευτικό Σύστημα κάθε συμμετέχουσας στο έργο χώρας.

Την Πέμπτη, 11.03.2021, ήταν το Σχολείο του Παρόντος θέμα της ζωντανής εξ αποστάσεως συνάντησης των μαθητών/τριων, ενώ την Παρασκευή, 12.03.2021 ήταν το Σχολείο του Μέλλοντος στο επίκεντρο της συζήτησης/συνομιλίας των μαθητών/τριων.

Την Τρίτη, 16.03.2021, έγινε η επίσημη τελετή λήξης αυτής της ζωντανής εξ αποστάσεως συνάντησης των μαθητών/τριων του έργου. Το όλο εγχείρημα έκλεισε με παιγνιώδη τρόπο, με ένα Escape Room (παιγνιώδεις ερωτήσεις απ’ όλες τις μέρες της διεξαγωγής της ζωντανής εξ αποστάσεως συνάντησης). Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες συναντήσεις μας, σ’ αυτή οι συμμετέχοντες μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε «εθνικές» ομάδες και συναγωνίστηκαν τις άλλες «εθνικές» ομάδες. Δημιουργός η συντονίστρια της Ελλάδας].

Κατά την υλοποίηση του έργου χρησιμοποιήθηκαν οι εξής εφαρμογές: Google Cardboard Camera, HP Reveal, Metaverse, Sutori, Google Slides, Google Word, Canva, Padlet, Wakelet, Book Creator, Jamboard, Answergarden, Mentimeter, Twinspace (Forum & Chat).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αποδέχομαι την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Phone: 2610431950
Fax: 2610429426
Πανεπιστημιούπολη, Ρίο, Πάτρα
Σολωμού & Μαγούλας